Thursday, January 20, 2011

Na talasima apokalipse – “gorsko oko” uskoro “gradsko prkno”

Gorsko oko uskoro gradsko oko
Da li je moguće da će Boračko jezero doživjeti sudbinu strašniju od Igmana i Bjelašnice !?
Ima li iko namjeru da se usprotivi ovom horroru koji je nazvan: (Idejni) projekat ekskluzivnog turističkog kompleksa "Borašnica" na Boračkom jezeru.
Da li je i ovo još jedan od razloga da se formiranja nacionalnih parkova u Gornjoj Neretvi nikada ne dese ?!
Brane na Neretvi, brana i betonska akumulacija (RHE) u srcu Visočice, "gradsko naselje" na Igmanu i Bjelašnici, novi ski-centar sa još jednim naseljem u Rakitnici sa južne strane Bjelašnice, "ekskluzivni" sportsko-rekreativni centar na Boračkom jezeru sa fudbalskim, teniskim terenima, hotelom, restoranima, kafanama, shop-ovima, možda i kakvim shoping centrom, jednom riječju "moderan grad" u netaknutoj prirodi Prenja i Borašnice !?
Šta znate o ovom sahranjevanju Boračkog jezera i planina Prenj i Borašnica, i šta mislite je li ovo "ono" što želimo (želite) ?!Na talasima mašte - Projekat ekskluzivnog turističkog kompleksa `Borašnica` na Boračkom jezeru

14.01.2011

Sve je izvjesnije da će Boračko jezero biti novi turistički centar Bosne i Hercegovine. Na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, na nadmorskoj visini od 405 m, na 21 kilometar od Konjica krajem 2011. godine počeće gradnja ekskluzivnog kompleksa. Centar "Borašnica", vrijedan 20 miliona eura, u svom sastavu će imati hotel, naselje bungalova i specifičan objekat sa kafeima, restoranima, bazenom i scenskim prostorom.
Na tom prostoru uz samo jezero trenutno je smješten stari mali hotel i nekoliko oronulih bungalova, koji će biti srušeni.
Investitor kompleksa, firma "Turist-Best" Konjic, povjerila je birou "Unikonsart" iz Beograda, izradu projekata, čiji su autori arh. Velimir Đorđević, arh. Srđan Vuleta i arh. Gordana Sejfulovski. Kako je za "eKapiju" najavio arh. Srđan Vuleta, jedan od projektanata, planirano je da kompleks bude završen 2014. godine.
Srđan Vuleta objašnjava da je planirana izgradnja hotela na oko 12.000 m2, kapaciteta 120 kreveta sa zatvorenim bazenom i kongresnim salama, naselja sa 58 bungalova kapaciteta oko 300 kreveta, objekat sa otvorenom scenom i bazenom, kafeima i restoranima, površine oko 12.300 m2 i kapaciteta oko 1.000 posjetilaca, kao i sportskog dijela sa fudbalskim, rukometnim i teniskim terenom.

Polazna ideja pri projektovanju je bila da se formira hotelski kompleks potpuno orjentisan ka Boračkom jezeru, koji će u toku sezone i u vansezoni funkcionisati aktivno, u skladu sa potrebama stanovništva, posjetilaca i korisnika prostora. Formirana su dva ulaza u kompleks. Jedan ulaz se nalazi u neposrednoj blizini sportskih terena, i opslužuje sportski blok, naselje bungalova i plažni kompleks sa ljetnjom pozornicom. Drugi ulaz se nalazi u neposrednoj blizini hotela - Borašnica 4*. Odmah nakon ulaska u kompleks predviđeni su parkinzi, koji zadovoljavaju potrebe korisnika. U cijelom hotelskom kompleksu je zamišljeno da se saobraćaj odvija preko pješačkih staza, a prilaz do bungalova je omogućen malim vozilima na električni pogon.
Zahvaljujući konfiguraciji terena i projektovanom položaju objekata ispunjeni su uslovi da većina smještajnih kapaciteta ima pogled na jezero, a posjetiocima plažnog kompleksa je omogućeno da uživaju u "komunikaciji" sa vodom.
Terasasta forma objekata prati konfiguraciju terena i u centar dešavanja stavlja jezero. Razigranost straza, trasa i puteva do vode prati cijelu ovu priču. Talasaste forme koje su korištene u oblikovanju cijelog kompleksa su proistekle iz neposredne blizine sa vodom i pokušaja da se cijeli kompleks uklopi i saživi sa okolinom.
Kako je naveo Vuleta, u pravoj fazi planirana je izgradnja ulazne partije sa dvonivelisanim parkingom za 77 vozila, sportsko-rekreativni blok sa terenima, koji će sadržati fudbalski teren dimenzija 90.00 x 45.00 m, sa atletskom stazom dužine 100m (sa 3 trake) i montažnim tribinama, pomoćni teren za fudbal dimenzija 41.00 x 21.00 m, univerzalni teren (za rukomet, odbojku, košarku) dimenzija 41.00 x 21.00 m, sa montažnim tribinama, teniski teren dimenzija 36.00 x 18.00 m, sa montažnim tribinama.
alt (Plažni kompleks sa ljetnjom pozornicom)
U prvoj fazi biće izgrađen i takozvani plažni kompleks sa ljetnjom pozornicom koji će sadržati restoran, dva kafića i ležaljke. Planirana je i izgradnja naselja sa 42 bungalova.
"Ideja arhitektonskog rješenja je da pruži prostor za opuštanje i odmor pored vode i u dnevnim i u noćnim satima, a takođe smo razmišljali i o tome da se osim udarne, ljetnje sezone, rad objekta produži i u zimskim danima. Osnovna koncepcija je ta da se počevši od plaže, postepeno savlada visina sa terasama/podijumima, visine 60cm ili 120cm"., kaže on.
S obzirom na veličinu objekta, organizacija ugostiteljskih kapaciteta je podijeljena u nekoliko zona. Sa zapadne strane objekta nalazi se restoran, čije terase su organizovane u više nivoa. Većina ostalih terasa je osmišljena tako da su u dnevnim časovima na njima ležaljke, a u večernjim se one zamjenjuju stolovima i stolicama. Rješenje smještaja ležaljki i stolova je u boksovima koji sa nalaze na samim terasama, tako da se za relativno kratko vrijeme dnevna postavka može zamijeniti noćnom.
(Bungalovi)
Noćna organizacija objekta ja na nivou kafe-kluba. Na samoj plaži, na mjestu spoja vode i pijeska, predviđena je pozornica sa velikim video bimom. Zbog svoje stepenaste forme i oblika amfiteatra, pozornica je saglediva iz svake tačke objekta. U centralnom položaju nalazi se bazen, okruglog oblika. Na drugom spratu su organizovana dva glavna ulaza sa kojih se spušta ka terasama i bazenu, a na istoj koti, sa dve bočne strane su smeštene dve kafe galerije. Ove galerije su tako organizovane da mogu da funkcionišu kao odvojeni ugostiteljski objekti. U projektu je jedna kafe galerija organizovana kao poslastičarnica, a druga kao picerija, ali u toku korištenja to se može mijenjati.
U drugoj fazi biće izgrađen hotel u kategorizaciji 4 zvjezdice sa kongresnom salom za 250 ljudi, zatvorenim bazenom dimenzija 25 x 15 m, restoranom za 200 gostiju, restoranom na terasi za 300 gostiju, kao i sa 48 dvokrevetnih soba, 10 apartmana, 2 LUX apartmana.
U podzemnim etažama hotela nalazi se zatvoreni bazen sa spa centrom, fitnesom i prostori sa rekreativno-zabavnim sadržajem. Iz wellness prostora se kružnim tokom ulazi u prostorije za masažu, tuširanje, parno kupatilo.Takođe se pristupa u prostor teretane, sauna i tuševa sa jedne strane i bazen sa druge. U okviru bazenskog prostora nalazi se bazen za plivanje i leželjke, kao i uslužni šank.
(Ljetna pozornica)
Iznad bazena smješten je restoran za 200 ljudi i otvorena terasa restorana za 300 ljudi. U prizemlju objekta predviđena je recepcija koja je toplom vezom povezana sa bazenom, spa centrom, amfiteatrom, restoranom i apartmanima na spratu. Sa recepcije ulazi se u hodnik koji povezuje foaje i toalet (muškim i ženskim). Lobby bar dominira čitavim prizemljem, tu se nalazi i administrativni blok hotela. Kapacitet Lobby bara sa foajeom je 150 ljudi.
Na I spratu razdvojen je ulaz u amfiteatar od dvokrevetnih soba. Sve sobe na spratu su dvokrevetne, gledaju prema jezeru i imaju terasu. Na drugom, trećem i četvrtom spratu nalazi se samo apartmanski blok, bez pratećih sadržaja. Petri sprat je predviđen za vidikovac, to je slobodan prostor iznad kružnih etaža uz stepenišni prostor, odakle se pruža pogled na cjelokupni kompleks i suprotnu stranu jezera.

2 comments:

Joseph Bell said...

Ima li u projektu spomenut kakav odvod kanalizacije, ili je to jednostavno crna rupa u projektu. Da napomenem do sada nema nikakvog kanalizacionog odvode za brojne kuće u vikendice u okolini. Ali, ako će Nertva ispod biti zauzdana da postane akumulaciono jezero za otpad, onda i ovaj projekt ima smisla kao dopunski kompatibilan projekt. Nedavno čuo na televiziji da se uposlenik vlade za zaštitu prirode zalaže za gradnju brana !. Fenomenalan pristup. Onda se uposlenici Elektroprivrede neće moći optužiti za nekakav tal. Krasno.
Jedini uslov koji postavlja zaštitar je da se razvija iindustrija ! JOš bolje. Da struja ne ide vani a zgađenje ostaje ovdje. Naravno, zaštitar se ne zalaže za zakone o zaštiti okoline kojih nema ili se ismijavaju.

Anonymous said...

Ciao, evo ti link za onu knjigu od Lovrenovica na engleskom.

http://www.easy-share.com/1914137090/Bosnia cuture Lovrenovic.pdf

Izvini sto ti se obracam na ovaj nacin, nisam vidio nigdje tvoju mail adresu.
Pozdrav od petrich-a/admina.

Post a Comment

Real Time Web Analytics