Friday, April 19, 2013

GLAVATICA !


Kapitalna riba na slici je Salmo marmoratus (Lat.), Marble trout (English), ili kako je konjičani zovu GONJAVAC
Glavatica je neretvanska endemska vrsta koja je na granici potpunog uništenja. Uz neretvansku mekousnu pastrmku (Salmothimus obtusirostris), neretvanskog zubatka (Salmo dentex) te neretvansku potočnu pastrmku (Salmo trutta fario Adriatic linage), predstavlja najvredniji ali najugroženiji primjer bosanskohercegovačke ihtiofaune. U nedostatku brige države i nauke sve endemske ribe Neretve su prepuštene laganom nestajanju. Ova nebriga domaćih institucija i nauke se odražava i na rijetko ili nikako obračanje pažnje značajnih i uticajnih međunarodnih organizacija koje se brinu o biodiverzitetu širom svijeta.
Plemeniti endemi jedinstvene Neretve su ugroženi jer je ugrožena rijeka Neretva, koliko budemo u stanju sačuvati Neretvu tolkio ćemo biti uspješni u očuvanju njenih endemskih ribljih vrsta. 
Za sad je sva briga u rukama lokalnog konjičkog udruženja ribolovaca - OSR Konjic - čijom nam je zaslugom ova ljepotica i uljepšala ovogodišnje prolječe i otvorenje ribolova, te ukrasila još malo najljepšu rijeku na svijetu !

Neretva je Nil Bosne i Hercegovine, a glavatica, mekousna i zubatak su simboli bosanskohercegovačkog biodiverziteta - nešto kao bosanski polarni medvjed, tigar i panda, ali na žalost bez pažnje koju ljudi danas posvećuju ovim simbolima ugroženog biodiverziteta planete !


GLAVATICA i Imšir Haznadarević, Neretva u centru Konjica (Slika: sa Facebook profila A.B.)

Fotografija sretnog ribolovca Imšira Haznadarevića, na rijeci Neretvi iznad Stare Ćuprije u centru Konjica, napravljena je, nagađam, u danima nakon otvorenja ribolova 1.aprila 2013. Glavatica je uhvaćena, uslikana i vraćena, to je sigurno.
Prizor je lijep ali izuzetno rijedak, gotovo nevjerovatan. Još više je vrijedan velike pažnje, pažnje nauke i države, koja će na žalost izostati !
Real Time Web Analytics